Siklóvasutak

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb elfoglaltság Lisszabonban kétségtelenül a sikló.

A városban fellelhető siklók, nem a megszokott siklókhoz hasonlóak, hanem ezek inkább úgy néznek ki, mint a normál villamosok, csak hegyoldalnak felfelé mennek. Lisszabonban három sikló és egy úgynevezett lift található. Ha 24 órás jegyed van, akkor mind a három siklót és a liftet is ingyenesen használhatod. Azt mindenképpen érdemes megfontolni, hogy egész napos jegyre ruházz be vagy sem, viszont amit jó tudni, hogy egy 24 órás jegy mindössze 6 euróba kerül, miközben egy út a siklóval több, mint 3 euróba, a lift egyszeri használata pedig 5 euróba.

Nézzük meg közelebbről a három siklót és a liftet.

Elevador da Bica

Ez a sikló a Calçada do Combro/Rua do Loreto és a Rua de S. Paulo között közlekedik.  A megálló a Rua de S. Paulo-nál egy házban van eldugva, úgyhogy nem a legegyszerűbb megtalálni, de azért nem is lehetetlen. Az út mindössze 3 percig tart és a siklóban maximum 10 ember fér el. A 24 órás jegyeddel ingyen utazhatsz a siklón, míg ha csak egy jegyet váltasz, akkor 5 eurót kell fizetned egy útért.

Elevador da Bica

Elevador da Gloria

Ez a sikló a Restauradores tér és a Bairro Alto között szállítja az utasait. Ha van 24 órás jegyed és nem szeretsz hegynek fölfelé gyalogolni, akkor ezt is mindenképpen érdemes kipróbálnod. A Elevador da Gloria siklóban 22 ember is elfér, így egy kicsit nagyobb, mint az Elevador da Bica, ami mindössze 10 férőhelyes.

Elevador da Lavra

Az Elevador da Lavra a Câmara Pestana-t és a Largo da Anunciada-t köti össze egymással. A sikló ugyanúgy 22 férőhelyes, mint az Elevador da Gloriánál, és erre is ugyanúgy használható a 24 órás jegy.

Elevador da Santa Justa

Eddig a városban megtalálható három siklóról írtunk, de az Elevador da Santa Justa egy kicsit más. Az Elevador da Santa Justa valójában egy lift, amely a Baixa negyedet köti össze a Carmo térrel, a torony tetejéről pedig csodálatos a rálátás az egész városra.

Elevador da Santa Justa
Ha te is ki szeretnéd próbálni a liftet, akkor készülj fel arra, hogy akár 30 percet is kell várnod, mire sorra kerülsz. Lift nélkül is fel lehet jutni a térre, gyalogosan a lépcsőkön. Ha 24 órás jegyed van, akkor a lift használata, ingyenes, ha nincs akkor egy út a liftre 5 euró, így érdemes beruházni egy egész napos jegyre, ami mindössze 6 euróba kerül, ami többek között érvényes a metróra és a 28-as villamosra is.

Az Elevador da Santa Justa Lisszabon belvárosában a Rua Augusta és a Rua de Santa Justa találkozásánál található.

3 thoughts on “Siklóvasutak

 1. Németh Andi says:

  Szia!
  Segítséged szeretném kérni, gyerekekkel való tartózkodással kapcsolatban Lisszabonban.
  7 és 4 éves fiainkkal utazunk Lisszabonba és környékére 1 hétre.
  Városnézéseink során részükre, rollert szoktunk vinni, hogy könnyebben elüssék az időt és ne fáradjanak annyira el.
  Véleményed szerint Lisszabonba érdemes vinnünk, vagy a dombok és lépcsők miatt nekünk kellene cipelnünk a rollereket? köszi előre is a válaszod, üdv:
  Andi

  • worldcityguides says:

   Szia Andi,
   az egy nagyon jó kérdés! Én elvinném, mert azért nem csak dombokból áll Lisszabon, és fontos, hogy jó legyen a túra a gyerekeknek is! A sétálóutca környéken és lent a folyó menten nagyon jó lehet rollerezni 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük